Fundatia Bega a fost premiata de Inspectoratul Judetean de Politie Timis

Pentru al 6-lea an consecutiv, timisorenii au avut ocazia sa duca acasa lumina sfanta de la Bethleem. 500 de candele cu lumina pacii au fost date celor care au mers luni, 20 decembrie 2010, la Filarmonica Banatul, la un concert de Craciun organizat de Fundatia Academica Culturala Timisoara (FACT). In cadrul acestui spectacol, Fundatia Bega a primit de la Inspectoratul Judetean de Politie Timis o Diploma de recunoastere a implicarii noastre in bunul mers al vietii comunitatii.

filarmonica-lumina-bethleem-concert-31

Contractul cu Timisoara

Fundatia Bega, infiintata de oamenii de afaceri Emil si Marius Cristescu, alaturi de mai multi reprezentanti ai societatii civile, le propun candidatilor la alegerile parlamentare din colegiile senatoriale si de deputati din orasul de pe Bega sa semneze Contractul cu Timisoara. Aceasta, in pragul alegerilor pentru Parlamentul si Senatul Romaniei din toamna anului 2008.

Acest contract cu orasul ar trebui sa-i determine pe candidati sa isi ia cu adevarat in serios rolul de reprezentanti ai electoratului timisorean in Parlament Romaniei. “Prestatorii”, adica viitorii parlamentari, trebuie, prin contract, sa sustina proiecte necesare dezvoltarii si modernizarii orasului – “beneficiarul” contractului.

Problemele Timisoarei
Este vorba de sustinerea a sapte obiective punctuale:
  1. realizarea soselei de centura a Timisoarei la patru benzi,
  2. gasirea unor solutii concrete pentru rezolvarea problemelor de trafic si realizarea de parcari,
  3. proiecte si finantari pentru restaurarea cladirilor vechi,
  4. modernizarea unitatilor sanitare, reluarea navigatiei pe canalul Bega,
  5. refacerea ecluzelor si reinfiintarea porturilor,
  6. crearea unor zone sportive si de agrement, minim una pe colegiu de deputat,
  7. infiintarea unei zone de perdea forestiera in jurul Timisoarei.
download Contractul cu Timisoara

Cum a fost primit Contractul cu Timisoara?

Unii au iscalit Contractul cu Timisoara, cu sau fara amendamente. Altii n-au inteles despre ce este vorba, au refuzat sa semneze si au mai facut si galagie. Au avut cu totul alte probleme decat "contractul cu timisorenii". Au inceput sa se planga ca n-au spatii de afisaj prin oras sau clipuri electorale la TV si nici bani pentru asta.

Cert este ca multi nici macar nu si-au gasit cateva minute sa citeasca documentul, inainte sa vina la ceremonia de semnare si au aruncat un ochi pe ultima suta de metri, fara sa priceapa mare lucru. Indemnul Fundatiei Bega, reprezentata de fratii Cristescu, al mai multor ONG-uri si al reprezentantilor societatii civile a avut totusi ecou in randul candidatilor pentru un fotoliu de parlamentar, din Timisoara. Acestia au fost chemati astazi sa semneze un "Contract" cu orasul care ii va trimite in forul legislativ pe 30 noiembrie, contract prin care sa se angajeze sa ii reprezinte cu cinste pe timisoreni (care sunt beneficiarii) si sa sustina in mod responsabil si serios proiectele de dezvoltare si modernizare a Timisoarei, de acolo din Parlamentul Romaniei. Apoi, periodic, sa vina sa dea seama in fata alegatorilor pentru fiecare punct din Contract. Sunt 7 astfel de puncte clare: Centura Timisoarei pe 4 benzi, solutii pentru problemele din trafic si parcari, restaurarea cladirilor istorice, modernizarea spitalelor, reluarea navigatiei pe Bega si construirea de porturi pe canal, infiintarea de zone de agrement si sportive, precum si a unei perdele forestiere in jurul Timisoarei.

Cei care au semnat Contractul cu Timisoara inca de ieri sunt senatorul PRM Ionut Nasleu, deputatul PC Stefan Glavan si Maria Grapini, vicepresedinte PC. Acestia au facut-o inca de ieri, deoarece astazi sunt plecati in Bucuresti.

Sunt insa si candidati care au refuzat sa isi puna iscalitura pe contract. Au motivat ca sunt greseli juridice in document (asta chiar daca actul nu este un contract juridic in sine, ci unul moral), semn ca n-au inteles defel despre ce este vorba. Altii, doar au cerut includerea mai multor puncte in document adaugand ca Timisoara mai are inca multe prioritati. In plus, sunt doi candidati care s-au inscris in cursa electorala de pe colegii din judet, dar au considerat ca acest contract cu Timisoara poate fi extins in intreg Timisul, si de aceea au venit din proprie initiativa sa semneze. Majoritatea insa au cerut organizarea unei dezbatere publica pe tema contractului cu Timisoara.
Dintr-un total de 47 de candidati, au semnat 18 din colegiile de pe Timisoara si doi de pe colegiile din judet.

Au semnat Contractul cu Timisoara:

Stefan Glavan PC
Ioan Nasleu PRM
Maria Grapini PC
Tiberiu Lelescu PDL
Ioan Viorel Florescu ApV
Adrian Pascuta PRM
Nagy Arpad UDMR
Ioan Dance  PNG
Claudiu Dina PNG
Cornel Lupu PRM
Adrian Popescu PNG
Iancu Eugen ApV
Horia Cristian PNL
Nicolae Robu PNL
Mihai Gheorghe PRM
Radu Dimeca PNL cu amendamente
Virgil Pescaru PNG
Nicolae Popescu PNG
Mircea Purceld PRM
Gheorghe Ciobanu PDL

Nu au semnat Contractul cu Timisoara:

Pompiliu Alamorean ApV
Gheorghe Noditi PDL
Dan Bara PNL
Maria Barna PSD

"Contractul cu Timisoara" este, in fapt un document sub forma unui contract comercial. Prin aceasta, viitorii senatori si deputati vor trebui sa isi respecte obligatiile pe care si le iau in fata timisorenilor. Cu alte cuvinte, ei sunt prestatorii serviciilor pe care le pun in slujba celor care le dau votul, iar beneficiarii sunt timisorenii.
Printre reprezentantii societatii civile care sunt partenerii Fundatiei Bega in acest Contract cu Timisoara se numara mai multe ONG-uri si oameni de afaceri de succes ( Ovidiu Sandor, patron ModaTim ), oameni de cultura (Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul, Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta), medici renumiti ( prof. dr. Tiberiu Bratu, sef clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie Spitalul Judetean Timisoara, prof. dr. Dorel Sandesc, sef Sectie ATI Spitalul Judetean Timisoara), oameni de sport (Jackie Ionescu), jurnalisti de marca (Zoltan Kovacs - presedinte Trustul Agenda).

agenda.ro

Contractul cu Timisoara - opinii

Am gasit recent pe blogul lui Horia Cristian urmatorul comentariu, referitor la semnarea Contractului cu Timisoara:

Azi, 10 noembrie 2008 , TIMISOARA, timisorenii, societatea civila, ONG-urile au lansat o provocare morala tuturor candidatilor pentru parlament: sa semneze “Contractul cu Timisoara”. Ce reprezinta contractul? Reprezinta un “angajament” scris din partea semnatarilor ca vor sprijini orice proiect pentru Timisoara, ca vor face tot ce la sta in putinta pentru a gasi finantare, si pentru a finaliza aceste proiecte.

Ca totul sa NU fie doar o vorbarie goala, in anexa se afla stipulate 7 poiecte importante pentru Timisoara, in care se regasesc toti timisorenii: - centura orasului - solutii pentru traficul din oras - restaurarea cladirilor vechi - modernizarea spitalelor - reluarea navigatiei pe Bega, reinfiintarea porturilor si ecluzelor - zona de sport si agrement in fiecare colegiu - infiintarea unei zone de protectie verde in jurul orasului. Ce s-a intamplat?
Citeşte mai mult...